FOTO| Rinichii lui Carol, băiețelul de doi ani căzut de la etajul trei al unui bloc, au ajuns la doi copii de 11 și 17 ani. „Este impresionant cum suferința unor oameni poate să dea atât de multă lumină unor copii”

Publicat: 22/02/2022, 14:59
Actualizat: 22/02/2022, 15:03

Rinichii copilului de doi ani, declarat în moarte cerebrală, au ajuns la doi copii de 11 și 17 ani. „Este impresionant cum suferința unor oameni poate să dea atât de multă lumină unor copii”.

Doi copii a căror viață depindea de ședințele de dializă au primit șansa la o viață normală, după ce părinții copilului de doi ani, aflat în moarte cerebrală, au dorit să salveze alte vieți. Operațiile de transplant de rinichi au fost posibile după prelevarea de organe care a avut loc luni, 21 februarie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

După recoltare, rinichii au fost transplantați la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Băiatul în vârstă de doi ani care a căzut de la o înălțime de aproximativ șase metri, a devenit astfel salvatorul a doi copii ce se aflau pe lista de așteptare pentru un organ sănătos de mai mulți ani.

Copiii care au primit a nouă șansă la viață

Unul dintre pacienții transplantați este un băiat de 11 ani, din Iași, care a început ședințele de dializă din 2020. A fost diagnosticat încă de la naștere cu o malformație urologică, iar la vârsta de 9 ani a fost nevoie să înceapă ședințele de dializă. Copilul a fost crescut și îngrijit într-un centru de plasament din Iași.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași spun că băiatul în vârstă de 11 ani provine dintr-o familie numeroasă. Mai are încă șapte frați, însă doar fratele mic se află în familie, restul se află în sistemul de protecție la asistenți maternali sau în centre de plasament.

Este într-o măsură de protecție specială din 2019, încă de la început a prezentat probleme de sănătate. Acum i s-au oferit două mari șanse: una la o viață normală și una la o familie. După externare vom vedea dacă se poate face o reintegrare, dar e foarte greu de realizat asta, cel mai sigur va merge la un asistent maternal și dacă părinții își vor da acordul undeva într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat are șansa să meargă în adopție”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.

În perioada cât a fost în plasament la Centrul de Servicii Sociale „Sf. Andrei”, din subordinea DGASPC Iași, băiatul a beneficiat de o locuință, mai exact de un apartament. „Era unul dintre copiii cei mai veseli, se înțelegea bine cu colegii și avea rezultate foarte bune la școală”, a completat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.

Celălalt pacient transplantat este o fată de 17 ani, din Suceava, care făcea dializă din 2016 și care fost diagnosticată din primii ani de viață cu insuficiență renală. Ambii copii se aflau în evidențele Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, unde făceau și ședințele de dializă, de trei ori pe săptămână.

Copiii care fac dializă – mai puțin dezvoltați decât alți copii de vârsta lor

Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” spun că inițial s-a pus problema ca rinichii să fie transplantați „în bloc” la un adolescent de 19 ani care era compatibil. Ulterior s-a luat decizia să ajungă la copiii de 11 și 17 ani.

Ne-am gândit de comun acord să «riscăm» și să maximizăm eficiența acestui act și să redăm vieții și societății doi copii. Am avut emoții pentru că vorbim de un donator de doi ani, un donator cu organe încă neformate, cu o recoltare dificilă. Anestezia este dificilă în aceste situații, amândoi erau copii aflați de mult timp în dializă și erau puțin subdezvoltați”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Medicii au explicat că, în general, copiii care ajung să facă dializă sunt mai puțin dezvoltați decât alți copii de aceeași vârstă din cauza faptului că rinichii lor nu funcționează corespunzător. Însă, odată cu transplantul, copiii vor începe să se dezvolte.

Apariția insuficienței renale la un copil înseamnă o nedezvoltare conform vârstei, înseamnă o greutate mai mică, o înălțime mai mică. Odată cu transplantul de acum au posibilitatea de a-și reveni din punctul acesta de vedere și de a se dezvolta normal”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon” din Iași.

De asemenea, de acum cei doi copii vor putea să urmeze și cursurile unei școli și treptat să înceapă să aibă o viață normală.

Fiind adulți poate uităm că pacienții copii care fac dializă nu puteau merge la școală. Să mergi de trei ori pe săptămână la dializă de la Suceava la Iași, să stai acolo trei ori și apoi să faci drumul înapoi înseamnă trei zile din șapte pierdute pe drum și imposibilitatea de a ține pasul la o școală cu cerințele pe care le are fiecare elev”, a completat conf. dr. Ionuț Nistor.

Părinții copilului aflat în moarte cerebrală s-au oferit să salveze alți copii

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași spun că ziua de luni, în care au fost prelevate organele de la copilul de doi ani, aflat în moarte cerebrală, a fost una extrem de emoționantă.

Este impresionant cum suferința unor oameni poate să dea atât de multă lumină unor copii. Îmi exprim condoleanțe către familia care a dat dovadă de cel mai înalt gest de gratitudine. Donatorii pediatrici sunt extrem de rari și sunt deja un număr foarte mare de copii pe care îi trimitem în străinătate pentru a beneficia de un transplant în străinătate”, a precizat dr. Lavinia Ionescu, medic specialist ATI, care a făcut parte din echipa chirurgicală.

Părinții copilului de doi ani au fost cei care s-au oferit să doneze organele atunci când au conștientizat că nu mai poate fi salvat. În recoltarea organelor au fost implicate cinci echipe chirurgicale.

„A fost decizia și dorința părinților, știind că nu mai are nicio șansă copilul lor. Este un lucru demn de apreciat”, a declarat dr. Corneliu Paiu, șeful Secției de Anestezie și Terapie Intensivă.

Rinichii au fost transplantați la Iași, iar inima și ficatul au ajuns la copii din Germania, pentru că în România nu erau primitori compatibili.

Citește și

Povestea tatălui care și-a salvat fiul de la dializă făcută de trei ori pe săptămână. Alexandru are 17 ani, dar boala l-a făcut să arate de 10 ani. ”Multe se vor schimba în viața lui”

Mărturia tulburătoare a mamei lui Carol, copilul de doi ani, care a căzut de la etaj: „Nu îmi mai cereți să mă omor”

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Silviu Prigoană nu ar fi mâncat la restaurant! Administratorul rupe tăcerea: ce a făcut afaceristul...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cât câştigă pe lună un dezvoltator de software. Toate companiile din România au raportat creşteri...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Ce se va întâmpla cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană. Motivul pentru care afaceristul...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Adevarul despre relația dintre Elena Udrea cu Silviu Prigoană. Dorin Cocoș dă cărțile pe față:...
Alertă alimentară în România. Cașcaval infestat, într-un mare lanț de magazine
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
EXCLUSIV Ce au descoperit legistii la autopsia lui Silviu Prigoană. De ce a murit, de...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
EXCLUSIV! Saveta Bogdan, reacție emoționantă după moartea lui Silviu Prigoană: „Îmi plăcea de el, îi...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Mads Mikkelsen: „Nu a fost în planurile mele să devin actor”. Fost gimnast și dansator,...